До 15 януари земеделските стопани от общините Тервел и Крушари могат да подават проектни предложения по подмярка 4.1 "Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства" от ПРСР, уточняват от Местната инициативна група, която обхваща двете добруджански общини. 

Кандидатите могат да качват своите бизнес предложения по електронен път в системата ИСУН 2020, чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване, с използването на квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула "Е-кандидатстване".

Минималната безвъзмездна финансова помощ за един проект е 2000 лв., а максималната 77 000 лв., като процентът на съфинансиране е от 40 на сто до 60 на сто от общите допустими разходи по проекта, уточняват от ОИЦ – Добрич.

Този бюджет ще подпомогне развитието на наличните материални мощности в стопанствата, въвеждане на нови технологии и модернизация на производството, както и привеждане към стандартите на Европейския съюз и подобряване на условията в земеделските стопанства.

Крайната цел е подобряване на цялостната дейност на земеделското стопанство чрез модернизиране на машинния парк, обновяване и разширяване на сградния фонд; разширяване на площите с трайни насаждения, подобряване на условията на труд и модернизиране на животновъдните ферми и стопанствата за производство на пчелен мед. 

По приема на МИГ „Тервел – Крушари“ ще бъдат подпомогнати земеделски стопани, физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които са микро, малки или средни предприятия. Важно условие е те да са със седалище или съответно постоянен адрес на територията на общините Тервел и Крушари. Размерът на стопанството им трябва да е не по-малко 8000 евро, измерено в стандартен производствен обем.

Допустимите разходи са за закупуване, строителство или обновяване на сгради и друга недвижима собственост, например земя, машини, съоръжения и оборудване. Финансовата помощ обхваща още създаване и/или презасаждане на трайни насаждения и етерично-маслени култури, включително и лозя. Допустими са и инвестиции за производството на мед и други пчелни продукти, както и за развъждане на пчели-майки.

По подмярката могат да се закупят специализирани земеделски транспортни средства (камиони, хладилни превозни средства за транспортиране на продукция и др.), съоръжения за напояване в стопанствата (резервоари, сондажи, системи за капково напояване) и др. Ще могат и да се направят предварителни разходи за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери, консултантски услуги и др. Всички дейности трябва да се осъществят на територията на община Тервел и община Крушари, уточняват още от ОИЦ.