Кошмарен развой на събитията се случи в Шуменското село Загориче, където пламна зараза с антракс сред кравите, а няколко души влязоха в болница.

 

Ветеринарният лекар д-р Мехмед Дик, който се грижеше за застрашените от антракс животни в каолиновското село Загориче, бе намерен от дъщеря си - обесен в двора на семейната им къща. Младата жена чула, че телефонът на баща й звъни продължително и се чува някъде из двора. Затова обиколила да го търси и под навеса внезапно се натъкнала на зловещата гледка. До него стоял стол, на който стъпил, за да направи примката от 6-милиметровото въже. Д-р Дик не е оставил никакво писмо, нито е споделял с някого за намерението си, разказват негови близки. Освен Браничево той обслужвал и още 3 съседни каолиновски села – Средковец, Гусла и Загориче.

 

Аутопсията на тялото му днес отрече зараза с антракс. Хората в село Браничево, които днес го погребаха, обаче викат "Антраксът го уби".

 

Надали някога ще стане ясно какво точно е подтикнало 57-годишният доктор да се убие, но всички са единодушни, че откак станала тая работа с болестта в Загориче на 7 юни, много се променил. Чувствал се виновен. Сутрин палел колата и се връщал чак вечерта. Поставял ваксини с колегите техници, следил да се спазва карантината. После умря и втора крава. Измучи ли някъде говедо, и той е там - сакън да не е пипнала и тя от атракс, разправят приятелите му. На всичкото отгоре с опасната зооноза се зарази и човек, та и за него треперел. Тревожел се някой стопанин да не вземе да продаде тайно животно в друг район и да плъзне зараза.

 

И за капак тия дни в Загориче се случи и аварията с водата, която изнерви и стопаните, и кмета, и доктора, и дори комшиите от съседното дуловско село Граничарово, с което Загориче ползва общо пасище.

 

Заради болестта още е забранено да се изкарват животните на паша и да ги поят по водоемите и селските чешми. Като спряла водата в половината село обаче, и вчера десетина души натирили животните си от дворовете. В Граничарово ги видели и ги погнали да ги пъдят, за да не им заразят пашата.

 

Станала патърдия, викали полиция. Д-р Дик, естествено, бил на мястото и отнесъл голяма част от яда на стопаните от Загориче. Казват, че дори бил ударен от разлютен пастир, който го обвинил, че заради карантината животните щели да умрат от жажда. Упрекнали го, че защитавал хората от Граничарово, защото той самият бил роден там, един вид ревнували.

 

Тъй като кметът на Загориче има право да наказва за неспазване на карантината, написал актове на деветимата стопани, които нарушили забраната. Надвечер след скандала д-р Дик се прибрал в неговото си село Браничево, което е само на 2 км от Загориче, и май направо от портата влязъл в задния двор на къщата си и се облесил на една греда под сайванта. Обувките, с които бил обут, така си стоели до столчето, на което се подкачил, разправя кметът на Браничево Сали Юсуф. И той забелязал, че лекарят бил много напрегнат в последните дни.

 

Докато чакаха за погребението в двора на лебечницата, двайсетина негови колеги - лекари и техници, коментираха, че д-р Дик се притеснявал да не го уволнят заради несправяне с работата покрай заразата. Бил получил укори от началниците си, че не ги уведомил веднага, щом разбрал, макар че д-р Дик първи усети антракса, тутакси забрани месото да се пипа и взе проби за анализи, които после се потвърдиха.

 

Ветеринарят споделил с фелдшера на Загориче тия дни, че май го чакало уволнение или много голям акт. "Колко да е голям този акт, че да струва живота на човек!", питаше се днес фелдшерът Николай Стоянов, който пък следи състоянието на 11-те мъже, които бяха контактували с болната крава.

 

Питахме директорката на шуменската дирекция за безопасност на храните д-р Катя Райкинска дали д-р Дик е бил застрашен от наказание. Тя първо каза "не", а после ни препрати към пресцентъра на столичната агенция.

 

Колегите му, които бяха дошли днес за погребението в селото, бяха убедени, че д-р Дик е станал жертва на непосилни отговорности. "Ако това нещо беше станало преди 20 години, тук щеше да е пълно с полиция и лекари и кьорава крава нямаше да видите да се мотае по поляните или по улиците. А той береше дерта на 1 200 крави и 800 човека в Загориче. Това е. Не е донесъл той антракса в селото, но той го отнесе", извръща гръб негов колега.

 

Днес, впрочем, проблемът с водата в Загориче беше оправен и домашните чешми течаха. Кравите пазеха карантината и страдаха от жегата в напечените обори. Така ще е до 26 юни. / източник : shmoko.bg

 

Поради безводието жителите бяха заплашили да блокират пътя за Силистра, но около обед се отказаха в очакване проблемът да бъде решен. До обед техници на „В и К“ – Шумен бяха сменили старата помпа на дълбокия сондаж на помпената станция в село Средковец, от която се захранва и Загориче, с по-мощна, каза гл. инженер на шуменското дружество Красимир Марков. Нейният дебит е 18 литра в секунда, а старата е била 11. Специалисти от „В и К“ – Шумен във вторник са били на експертен съвет в община Каолиново и там е било решено да се постави по-мощна помпа. И преди водата в по-ниските части на селото не спираше, сега се надяваме навсякъде да има, каза инж. Марков. Според него, проблемът се е засилил допълнително поради това, че на помпената станция е имало ел. аварии и токът е спирал два поредни дни, после е имало и профилактика на Е.ОН и водоемите са били опразнени.