Единствено по-високи цени на млякото и месото могат да спасят хиляди фермери от фалит.

 

До момента сериозен ръст на цените на тези продукти е нямало, макар повечето производствени разходи да са се повишили многократно през последните няколко години.
 

 

Тази година животновъдите са основно притеснени от очаквано рекордно поскъпване на фуражите, заради по-високите цени на зърното.

 

" При тези цени на житото и изкупните цени на млякото виждате ли бъдеще за животновъдството? Нямам нищо против зърнопроизводителите нека и те хората да има за какво да работят, но кажете ние как да оцелеем?" , пише във Форума на Фермер.БГ фермерката Тодорка Златкова, а нейни колеги и отговарят, че може би ще се наложи да насочи животните към кланницата.

 

Цената на фуража в момента е висока и ще става още по-висока. Искаме да увеличим животните в България, но това не може да се случи, защото цените на фуража и тази година скочиха много заяви пред Агенция „Фокус” председателят на УС на Национална овцевъдна асоциация ( НОА )  инж. зооинженер Бисер Чилингиров. „0,44 лв. за килограм жито се плаща на пристанището във Варна, 0,42 лв. – 0,44 лв. се купува житото в Добрич. При така поставените условия, овцевъдите 80% нямаме земя”, посочи той.

 

„Тук е моментът правителството да вземе решение и земите от Държавния поземлен фонд, да бъдат наистина с предимство за животновъдите. Имаше такава заповед от министър Мирослав Найденов, на зам.-министър Светлана Боянова, но все пак това не се изпълнява. Общинските мери и пасища трябва да бъдат на животновъдите, ако искаме животновъдството в България да има напредък, а не застой или упадък. Има и земи, които са църковни, на джамии, на училища и те се дават с предимство на големите арендатори. Големите арендатори си имат достатъчно техника, достатъчно земи, нека да помислят малко и за нас животновъдите”, призова инж. Бисер Чилингиров и добавя, че за проблема със зърното всеки казва, че е нерегулиран процес, но държавата може например да ограничи износа на зърно, подчерта той. „Най-хубавото жито заминава за износ, а при нас остава некачественото жито. Нямаме само качествено жито, имаме равнинни райони в страната, полупланински, планински и не навсякъде в страната житото е качествено, с 30% от него глутен. Никой не може да каже кога ще поскъпне зърното. Всеки може да каже – „от днес фуражът е на еди-какви си цени”. "Държавата не може да регулира цените. Но когато има браншови организации, когато сключим договор с тези, които произвеждат фураж, тогава нещата стоят на друга плоскост. Не трябва да бъдем само търговци, а и родолюбци, да обичаме страната си и да не я обричаме на гибел.", каза още Чилингиров.

 

На проведената вчера среща - дискусия за приоритетите в селскостопанската политика на България до 2020-а година, министър Мирослав Найденов пък заяви, че свиква Консултативния съвет по зърното. На срещата ще се дискутира тенденцията за ръст на цената на пшеницата и фуража. Поскъпването на фуража ще се отрази на цените на млечните и месни продукти.

 

“Ако засушаването продължи, има вероятност да пострада реколтата от царевица, което ще се отрази върху цената на фуража. Важно е обаче да следим тази тенденция по цялата верига, за да не допуснем спекулативно повишение”, каза министър Найденов.

 

Според него причината за високите цени на пшеницата са прогнозите за лоша реколта в Русия и САЩ. Това се отразява като растящ тренд и у нас, тъй като България не е изолирана от световните пазари, посочи Найденов.

 

Той посочи, че това, което държавата прави, за да не се отрази поскъпването на фуража върху цената на месото е да подпомага животновъдния сектор. Така на говедарите са дадени 10 млн. лева, на овцевъдите - 5 млн.лв., а на зеленчукопроизводители - 3 млн. лева. Очакват се още над 100 млн. от Европа. Ако нещата се влошат, ще поискаме от Европейската комисия плащанията да станат преди 1 декември, каза министър Найденов.

 

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!