Ключовите промени в закона за в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) бяха гласувани на първо четене в Комисията по земеделието, храните и горите.

Преди заседанието промените бяха остро критикувани от Българската асоциация на собствениците на земеделска земя.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите са на мнение, че за пръв път от близо 5 години се прави опит за държавна политика в тръжните процедури, свързани с отдаването на земя от Държавния поземлен фонд (ДПФ) и комасираното ползване на земеделските земи.

Следете темата с нас 

Част от измененията предвиждат изменение в ЗСПЗЗ е чл. 37в, който касае сключването на доброволните споразумения за комасирано ползване на земеделската земя.

Предложено е споразумението, което се сключва между ползвателите, да влиза в сила, когато е подписано от не по-малко от 2/3 от ползвателите и при условие, че обхваща не по-малко от 2/3 от площта в съответното землище. За останалата 1/3 от ползвателите, които не са подписали споразумението, се изготвя служебно разпределение на масивите. 

Именно тези текстове оспориха от Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ). Мирослав Каракашев от браншовото обединения заяви, че тези предложения за промяна в закона са противоконституционни. 

„Според проекта до 1/3 от едно землище и частните имоти в него да могат да се разпределят административно на земеделци, които нито са собственици, нито са сключили договор за ползване със собствениците на тези имоти. Това означава, че стопаните няма да могат да упражняват правото си на собственост”, обясни пред народните представители Мирослав Каракашев. 

„По никакъв начин не можем да говорим за нарушение на конституционни права. Земеделската земя е природен ресурс и трябва да се обработва, за да се поддържа в добро състояние. Това не е панелен апартамент, това не е паметник на културата”, отговори председателят на комисията Десислава Танева.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) са на мнение, че с този законопроект може да помогне за създаването на по-прозрачна, отговорна и ефективна система за разпределяне на Държавния поземлен фонд, приоритизиране на чувствителните сектори и равенство между земеделските производители. 

„Този справедлив подход защитава интересите както на малките, така и на големите производители”, обясни председателят на УС на НАЗ Илия Проданов.