През ноември Министерството на земеделието ще стартира кампания за стимулиране на биопроизводството. Това стана ясно по време на първия Консултативен съвет по биопроизводство, който се проведе в МЗХ. 

Четете още: Важно за ДЗЕС


В 28-те областни градове и още 28 събития в общини, на територията на цялата страна ще се проведат информационни дни, които ще се реализират съвместно с Националната служба за съвети в земеделието, Институтите към Селскостопанска академия, аграрните университети и областните дирекции по земеделие. 

Целта на кампанията е привличане на нови земеделски стопани към биопроизводството. През последните 5 години броят на операторите в система на контрол намалява постоянно.

Към края на 2019 г. в електронния регистър са вписани 6405 оператора и подизпълнители, а в края на 2022 г. броят им е 4863 или 24 % по-малко. За периода 2019-2022 г. биологичните площи намаляват средно с 13 %, докато площите в преход се увеличават средно с 61 %.


Предстоят срещи със заинтересованите страни за преразглеждане на проекта на План за биологичното производство, след което ще стартира разглеждането му на вътрешноведомствена комисия.

„Този документ е с изключителна важност в социален аспект. В него се предвиждат промоционални кампании за популяризиране сред обществото на ползите от консумацията на биологични храни“, посочи министърът.

Той сподели амбицията си до 2025 година храненето в детските градини и училищата в страната, поне в основния курс на обучение да бъде безплатно, като в същото време да е пълноценно. Според него точно там имат място и биопродуктите. По време на срещата е обсъдена възможността за създаване на нова наредба за повече доставки на био продукти по училищните схеми. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg