В днешният си брой белгийският вестник "Де Морхен"  пише на своите страници, че  Русия забранява износа на зърно от 15 август до 31 декември, заради най-тежката суша в страната за последния половин век.


Премиерът Владимир Путин заяви, че забраната е целесъобразна, за да се запазят цените на вътрешния пазар. Путин предложи Казахстан и Беларус, партньори на Русия в митническия съюз, да се присъединят към забраната.


Специалисти коментираха за Фермер.БГ, че това ще доведе несъмнено до  увеличаване цената на зърното на международните пазари, което ще се отрази в посока нагоре и на изкупните цени и у нас.

Стоковите борси реагираха панически на новината и паниката прати цените на зърното на най-високите нива от началото на 2008 г.

 

Европейските цени на пшеницата скочиха с повече от 12% и достигнаха цената от 236 евро за тон при рекорден обем на търговия. Щатските цени достигнаха своя дневен лимит от 7.85 долара за бушел и са увеличиха с близо 80% спрямо цената от средата на юни.

"Няма изгледи тази тенденция да намалее, заяви Ричард Фелтс, брокер от MF Global в Чикаго. Смятаме, че крайните потребители на зърно са все още малко и това може да означава покачване на цените за бъдеще"

Друг търговец заяви, че цените ще продължат да се повишават, заради паническото изкупуване на зърно, но добави, че от гледна точка на търсене и предлагане, те са се повишили достатъчно.

"Това не означава, че скокът в цените ще спре", допълни той.

Тенденцията в повишаването подхрани опасения от евентуална инфлация на цените на храните и може да се повтори сценарият от 2008 г., когато също имаше криза заради спада в зърнодобива.

 

още по темата :

 Цени пшеница-реколта 2010

 

 

цените на агроборсата в България, също тръгнаха нагоре