Министерството на земеделието на Русия обяви в четвъртък, че Русия ще спре износа на слънчогледово семе и на рапица от 1-ви април до 31-ви август, информира БНР. 

Междувременно слънчогледовото масло ще бъде обект на квота от 1,5 милиона тона, докато квотата за брашно е определена на 700 000 тона.
"В момента на фона на рязкото увеличение на световните цени на слънчогледовото олио и маслодайни семена се наблюдава повишено търсене на руски продукти“, заявиха от министерството и допълниха, че решението е взето с цел защита на вътрешния пазар и бизнеса.

В същото време Дмитрий Медведев предупреди в петък, че Русия, която е водещ световен износител на пшеница, може да ограничи доставките на селскостопански продукти само до "приятелски" страни" на фона на западните санкции, наложени на Москва заради войната, която се води в Украйна.

Такива страни са всички извън списъка с "неприятелските" - САЩ и Канада, страните от Европейския съюз, Великобритания и нейните островни територии, Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван.

Дмитрий Медведев, който беше президент от 2008 до 2012 г., а сега е заместник-секретар на съвета за сигурност на Русия и председател на управляващата партия "Единна Русия", каза, че би искал да очертае "някои прости, но важни точки за продоволствената сигурност в Русия", предвид наложените санкции, предаде Ройтерс, цитирана от standartnews.com.

Повечето от тях са част от селскостопанската политика на страната от години.
"Ще доставяме храни и селскостопански продукти само на нашите приятели", каза Медведев в социалните мрежи. "За щастие имаме много такива и изобщо не са в Европа или Северна Америка".

Русия вече доставя пшеница главно за Африка и Близкия изток. Европейският съюз и Украйна са основните й конкуренти в търговията с пшеница.
Приоритет в предлагането на храни е вътрешният пазар на Русия и контролът на цените в него, каза Медведев. Русия използва квоти за износ на зърно и такси от 2021 г., за да се опита да стабилизира високата вътрешна инфлация на храните, отбеляза Ройтерс.

Доставките на селскостопански продукти за "приятели" ще бъдат както в рубли, така и в националната им валута в договорено съотношение, каза Медведев.
Валутата на плащане вече може да варира във всеки договор за износ на зърно в зависимост от нуждите на купувачите и продавачите. Забележката на Медведев обаче идва след неотдавнашното искане на Русия чуждестранните купувачи да плащат за руския газ в рубли. 

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин пък каза преди дни, че целият голям руски износ скоро може да бъде в рубли. "...Там, където е изгодно за страната ни - списъкът на експортните продукти с цени в рубли да се разшири, за да се включат: торове, зърно, хранителни масла, петрол, въглища, метали, дървен материал и др."