Черноморските договорености по зърнената сделка на практика са прекратени от днес, 17 юли, заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Четете още: Цените на зърнените култури под диктата на несигурността на пазарите

Причината е, че частта, която се отнася до Русия така и не е изпълнена. Все пак той заяви, че Москва е готова в оперативен план да се върне към реализацията на сделката. 

"Когато бъдат изпълнени руските условия, тогава Русия ще се върне без забавяне към сделката", заяви Песков, цитиран от РИА Новости. 

Как новината появлия на зърнените пазари?

Зърното е борсова стока и няма как да не се повлияе от зърнената сделка. 

На борсата в Чикаго пшенични фючърси нараснаха до 4,2 на сто.

Очакванията на българските производители са цените да продължат да се повишават. Други пък са скептични. 

За зърнената сделка

Пактът гарантира безопасното преминаване на почти 33 милиона тона износ на култури през Черно море. 

Организацията на обединените нации (ООН) заяви, че нейната Световна продоволствена програма е доставила 80% от своята пшеница тази година от Украйна - в сравнение с 50% през 2021 г. и 2022 г. Световната продоволствена програма е изпратила около 725 хил. метрични тона украинска пшеница до Афганистан, Судан, Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия и Йемен за борба с глада.

ООН съобщи също, че досега сделката е доставяла зърно в 45 страни на три континента - 46% в Азия, 40% в Западна Европа, 12% в Африка и 1% в Източна Европа.

Русия се съгласи три пъти през последната година да удължи споразумението за Черно море, но също така за кратко преустанови участието си в края на октомври в отговор на атака с дрон срещу нейния Черноморски флот в Крим.