„Руските земеделски производители вече са прибрали повече от 123 милиона тона зърно до момента, а през този сезон ще бъдат изнесени до 60 милиона тона зърно“, каза министъра на земеделието Дмитрий Патрушев.

„Въпреки не най-добрите метеорологични условия в редица региони, до момента руските фермери са прибрали повече от 123 милиона тона зърно. По този начин ние вече надхвърлихме предварително обявената прогноза. Вече сме категорични, че ще достигнем прогнозният обем от 130 милиона тона. Зърнената реколта от 2023 г. ще ни позволи да снабдим напълно вътрешния пазар, както и да доставим до 60 млн. тона зърно в чужбина през този сезон“, добави Патрушев.

Той припомни, че Русия вече е изнесла селскостопански продукти на стойност 31,3 милиарда долара през 2023 г., а до края на годината страната ще запази статута си на нетен износител на храни. 

agriniser_new

По-рано руското министерство на земеделието оцени реколтата от зърно в Русия през 2023 г. на 123 милиона тона, от които 78 милиона тона пшеница, което позволява преразглеждане на прогнозата нагоре.

В същото време, Москва и Анкара вече действат по въпроса за доставката на 1 милион тона руско зърно, потвърди пред репортери руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, като добави, че политическата целесъобразност на проекта е очевидна.

На 31 август външните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Хакан Фидан се срещнаха в Москва, за да обсъдят зърнената сделка и параметрите по изпълнение на инициативата за организиране на доставката от 1 милион тона руско зърно за Турция на преференциална цена, с финансовата подкрепа на Катар. 

Страните се споразумяха, че проектът не замества сделката за зърно, която изтече на 18 юли, но цели да предотврати нов критичен недостиг на храни в развиващите се страни. Тогава Турция подкрепи инициативата, като заяви, че е готова да я реализира.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!