Румънските фермери в лицето на Алиансът за земеделие и сътрудничество обяви, че изисква правителството в Букурещ и партиите в настоящото парламентарно мнозинство спешно да приемат нормативен акт, който забранява вноса в Румъния на редица селскостопански  и хранителни продукти от Украйна, съобщи agrointel.ro.

Четете още: Полша, Унгария и Словакия наложиха едностранно забрана на вноса на украинско зърно

 

Тази едностранна мярка е от съществено значение за спасяването на румънските фермери и за защитата на продоволствената сигурност на Румъния“, казват организациите на фермерите.
Четирите фермерски организации, които формират аианса, настояват спешно за среща с правителството, на която да бъде съставен списък на продуктите, за които румънският пазар ще бъде защитен пред масовия внос от Украйна.

Четете още: Нивото падна много ниско. Терористи? Това ли заслужиха фермерите?


Румънските фермери искат от вземащите решения да възприемат полския модел, страната от ЕС, която предоставя най-голяма подкрепа на Украйна, но която реши да запази забраната за внос на украински зърнени и маслодайни семена.

„Ако държава като Полша, която продължава да бъде 100% с Украйна и въпреки това същото правителство във Варшава не се колебае да защити своите фермери чрез едностранни мерки, причинени от решения на Европейската комисия, Румъния трябва да направи абсолютно същото“, посочват от алианса. 

Фермерите са недоволни от реакцията на румънското правителство след решението на Европейската комисия да не удължи забраната за внос от Украйна, решение, което беше официално обявено в петък - 15 септември.