Полша, Унгария и Словакия - три граничещи с Украйна държави от Европейския съюз - наложиха едностранно забрана на вноса на зърно от държавата, нападната от Русия, предаде Ройтерс, като се позова на техни официални изявления.

Решенията бяха оповестени веднага след като Европейската комисия съобщи в петък вечер, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от бившата съветска република, чието действие изтича днес в полунощ. Броени минути след това Полша първа обяви, че ще удължи едностранно забраната за внос на украинско зърно.

Малко след това Унгария наложи едностранно забрана на вноса от Украйна на 24 селскостопански продукта, включително на зърното, предаде Ройтерс, цитирайки правителствен указ.

Едностранната забрана, която влиза в сила от 16 септември, се отнася по-конкретно за зърнените култури, редица зеленчуци, няколко месни продукта, както и за меда.

Броени минути по-късно Словакия също наложи едностранно забрана за внос на зърно от Украйна, съобщи още Ройтерс, като се позова на министъра на земеделието и развитието на селските райони Йозеф Биреш.

Земеделските производители в пет източноевропейски държави от ЕС - Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България - се оплакват, че са заплашени от фалит, тъй като евтиният украински внос подбива цените на вътрешния пазар, отбелязва агенцията.

Четири от тези страни предупредиха, че може да удължат самостоятелно ограниченията, ако те бъдат отменени на европейско равнище. Вчера България отмени забраната.