Румъния поиска от Европейската комисия да удължи ограниченията върху вноса на зърнени култури от Украйна до края на тази година, да въведе два нови продукта в списъка, но също така да предостави подкрепа на румънските фермери от 30 евро/тон за износ на зърнени култури от Румъния. 

Вижте още: Искаме забрана за внос на слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко до Нова година

 

Това съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Флорин Барбу в интервю за Agerpres.

Той обяви, че вече е подписал споразумение с четири други държави, засегнати от войната на границата на Румъния - България, Унгария, Полша и Словакия, за удължаване на ограниченията до 31 декември 2023 г.

„През следващата седмица отново ще имам видеоконферентна връзка с колегите от петте държави, където ще бъдат обсъдени две важни теми, а именно дерогацията да не оставяме 4% угар в Румъния и удължаването на забраните. за внос на зърно от Украйна“, казва още Барбу, цитиран от agrointel.ro.

Според него Европейската комисия няма да има аргументи срещу забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена от Украйна след 15 септември, особено след като украинският министър на земеделието потвърди, че Румъния не е пазар за украинско зърно. 

Медът и олиото може да влязат в списъка на продуктите, които вече не могат да се внасят от Украйна, в момента се анализира добавянето на двата нови продукта. 

„Обсъждах това с българския министър на земеделието, разширяването на този списък беше анализирано в работните групи на Комисията, като за Румъния става дума за олио и мед. Разбира се, Румъния по отношение на меда и олиото има известна степен на самодостатъчност и смятам, че тези продукти, които идват от Украйна, трябва да бъдат предназначени за държави, които нямат тази степен на самодостатъчност. Изключително важно е да разширим този списък от продукти по такъв начин, че румънските фермери и производители да не бъдат засегнати“, каза Барбу.
 
Попитан дали ще вземе подобно решение като Полша, която наскоро обяви, че ще запази забраната за внос на зърно от Украйна, ако ЕК не я удължи след 15 септември, Барбу смята, че Румъния не трябва да бъде агресивна и Комисията ще разбере чрез диалог и аргументи, че фермерите срещат трудности.

Той добави, че ако ЕК не удължи забраната, Букурещ ще реши на правителствено ниво какви мерки могат да бъдат предприети, за да се избегнат големи смущения на пазара. 

Междувременно стана ясно, че експерти на Европейската комисия ще посетят Румъния, за да дадат съвети как да се увеличи потокът от украински износ на зърно по река Дунав след поредицата от руски ракетни атаки срещу складови съоръжения и пристанища. съобщи "Файненшъл таймс".

Експертната група ще направи това посещение на 1 септември като част от опитите да убеди Румъния, Полша и три други членки на ЕС да премахнат забраната за внос на украинско зърно след 15 септември. От своя страна Украйна настоява ЕС да изпълни крайния срок на настоящата забрана, особено след като Русия също прекрати споразумението за износа на украинско зърно през Черно море.