Розоберът в Панагюрско започна при добиви, по-ниски от очакванията, но с надеждата за качествено розово масло. Кампанията закъсня тази година заради дъждовното време и производителите тепърва ще решават проблеми с работна ръка и постигане на добра изкупна цена.

Сезон 2023: Секирата „работна ръка” може да се окаже най-тежката

Изключително дъждовна година, която носи съответните рискове от болести, най-вече гъбни", споделя пред Агри.БГ биопроизводителката от района Веселина Ралчева. При биологичното производство предизвикателствата за спасяване на реколтата са още по-големи.

"Донякъде успяхме да се справим, но има и много заболели рози, това няма да позволи изхранването на всички розови пъпки и съответно получаването на максималния добив. Реколтата и маслото ще бъдат по-малко тази година, надяваме се поне качеството да е добро", добавя розопроизводителката.

По думите й изкупната цена при конвенционалния цвят масово е 3,60 лв./кг, а биологичният цвят обикновено струва с 15-20 % повече. 

Веселина Ралчева: Не зная дали тази цена ще се промени докрая, при тази лоша година може би няма.

Закъсняването на беритбите е проблем за производителите и по отношени на работната ръка. От сектора вече споделиха притеснения, че кампанията ще съвпадне с тази при черешите. "Бяхме подготвили хора, договори, но все още не можем да влезем в пълния мащаб на розобера, ще видим как ще се развият нещата", каза още Веселина Ралчева.

Представителката на маслодайния сектор коментира и готвеното изменение на европейски регламент, което ще засегне етеричните масла, с риск да ги класифицира като опасни. Ралчева заяви, че секторът следи темата с повишено внимание и се надява, че текстовете няма финално да бъдат приети в този и им вид.