България би осиротяла без песента и гайдарите от Родопа. Днес обаче Родопите са едни от най-обезлюдяващите се части на България. Затова и мисията на Роженския събор е да ни напомни, че така както нашите каба гайди могат да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде. С тези думи президентът на Република България Румен Радев откри Роженския събор.

Изложение на фермерски овчи и кози продукти на Роженския събор


Три дни Рожен събира посетители, изпълнители и фермери от цяла България. Румен Радев поздрави родопчани и им пожела да изживеят събитието и да го запомнят като извор на българското единство.


Събитието се организира от Сдружение "Рожен - Наследство в бъдещето", Община Чепеларе и Община Смолян.

„Запазете в себе си едно послание – на България й трябва повече България. Наследете се на това събития и занесете във вас частица от Рожен“, добави от своя страна Симеон Караколев, организатор на проявата.


На роженските поляни се разпъна 320-метрово българско знаме, което заема площ над 7000 кв.м. Флагът бе разгънат вчера, 18 юли, с помощта на Екатерина Дафовска, Тервел Пулев, Крум Дончев, Павел Лефтеров, Елица Янкова и Радослав Янков. Събитието е разгънато на 4 сцени, като в рамките на три дни, от 19 до 21 юли, ще излязат над 3500 изпълнители.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019 съчетава етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народната култура, фолклора и занаятите.  По време на Рожен 2019 ще се проведе и специализирано изложение на фермерски овчи и кози продукти.

 

Производители, регистрирани по Наредба 3 и Наредба 26, представят истински качествени храни от овче и козе мляко и месо.

Възможността за стопаните да стигнат до максимално голям брой потребители на най-мащабното общобългарско събитие на годината- Роженския събор е осигурено от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация чрез Държавна помощ за участия в изложения от Министерство на земеделието, храните и горите.