Агнетата, които се раждат през декември могат да достигнат до добро тегло за пролетните празници, на които по стара традиция стават курбан за здравето на хората. Раждането на животните в първия зимен месец обаче не е гаранция за бързия им прираст.

Агнилна кампания: Важни правила и трудности при родилната помощ

„На първо място е храната. Сега те ще забозаят от майките си, но скоро след това ще им трябва и друго – царевичка, люцерничка. Захранвам още след 20-тия ден по малко и постепенно увеличавам. Да не говорим колко е важно кошарата да е чиста и суха, за да не се разболяват и да е топла, за да продължат бързо да наддават“, обяснява Митко Иванов, който очаква до края на декември няколко от овцете му да родят.

Тази година обаче при всички обстоятелства ще си остави точно тези женски агнета, които са родени през декември, за да запази потеклото. Така от няколко години той вече прави своя селекция и то защото смята, че скоро може и да няма избор от кого и какви овце да купи. Според него всяка година стадата в региона стават все по-малко.

„Има тук-там някой човек с по 4-5 овчици, но и тези като него имат сериозен проблем – няма овчари. Това е и моят. Сам си ги паса и е доста трудно. Наоколо няма вече и сборни стада и ми е много неудобно, когато хора с няколко овце ме търсят, а аз не мога да взема и техните, защото не мога да успявам сам вече”, обяснява стопанинът, който тази година навършил 65.

Най-голям зор видял обаче със сушата и сега се радва, че в региона зимата е нормална.

„Лятото беше чудо – ни трева да пасат, защото изгоря, нито вода да пият, защото и реката пресъхна. Заради сушата прибрах по-малко люцерна и затова сега си я кътам за агънцата. Внимавам и с царевицата, защото я купих на цена, двойно по-висока от миналата година”, разказва още Митко.

Стопанинът обаче е категоричен, че въпреки трудностите и напредващата му възраст, той няма да се откаже да гледа овце, защото това е заниманието му през целия му живот и не знае какво би правил с времето си, ако внезапно му се наложи да се откаже от стадото.