Съветът на министрите в ЕС прие общ регламент за безопасност на продуктите (GPSR), който засилва правилата за безопасност на продуктите. Регламентът касае дори дори продуктите, продавани онлайн. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

С негова помощ ще се засили надзора на пазара за опасни продукти и също така ще защитава правата на потребителите при покупка на подобен продукт.

“С приетия регламент ние гарантираме, че потребителите ще се радват на най-високото ниво на безопасност на продуктите, независимо дали пазаруват онлайн или във физически магазини. 

Ако сме сериозни в нашата дигитална трансформация, трябва да сме сигурни, че гражданите се чувстват уверени в безопасността на това, което купуват, независимо от това как пазаруват”, коментира Ерик Слотнер, шведския министър на публичната администрация.


Приетият късно снощи регламент по време на съвета в Люксембург, засилва безопасността на продуктите и потребителите. Ето какво накратко е записано в документа:

- онлайн пазарите ще трябва да си сътрудничат с органите за надзор;
- органите за надзор на пазара ще могат да изискват премахване на опасни продукти от дадените платформи;
- режимът за единен надзор на пазара ще важи за всички продукти.


Защо това не работеше досега?

Директивата за общата безопасност на продуктите от 2001 г. гарантира, че всички потребителски продукти, пуснати или предоставени на пазара на ЕС, са предмет на общи изисквания за безопасност.

Въпреки това, увеличаващият се брой стоки и продукти, продавани онлайн, наложи актуализация, с оглед на текущото цифрово и технологично развитие. 

GPSR превръща общата директива за безопасност на продуктите (,която трябваше да бъде имплементирана към националните правила), в регламент (, който не дава възможност за разминаване в прилагането от държавите членки).

Регламентът модернизира правилата за всички икономически оператори (производители, вносители и дистрибутори), както и за онлайн бизнеса, и онлайн пазарите. 

Преобразуването на директивата в регламент също ще осигури стабилна правна рамка, която да гарантира безопасността на продуктите и да следва европейските стандарти. 

Следващи стъпки

След снощното одобрение от Съвета, законодателният акт беше приет.

След като беше подписан от председателя на Европейския парламент и председателя на Съвета, регламентът ще бъде публикуван в Официален вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила на 20-ия ден след публикуването му.

След официалното приемане на регламента и влизането му в сила, държавите членки ще разполагат с 18 месеца, за да прилагат новите правила за обща безопасност на продуктите.