Вносът на соя в Китай през април отбелязва ръст от 13,4% в сравнение с миналата година. За това допринася повишеното търсене от страна на преработващите соя предприятия, съобщиха от Генералната митническа администрация в Китай, пише ukragroconsult.com.

Как да дезинфектираме семената


Страната е внесла 8,02 млн. т соя през април, което е рекорден показател за месеца. Вече четвърти месец подред обемът на внос е рекорден.



Вносът е нараснал с 26,7% в сравнение с 6,33 млн. т през март, съгласно митническите данни, въпреки опасенията за това, че търговските разногласия между Китай и САЩ може да се разпрострат и върху търговията със соя.

Вносът на соя продължава да нараства от година на година, същевременно производството на месо продължава да се развива в Китай. Тези тенденции са обусловени от нарастването на търсенето на продукти, съдържащи протеини, отбеляза Лян Юн, анализатор от Galaxy Futures.

Вносът на соя в Китай достигна рекодните 9,5 млн. т през юли 2015 г.



От май до август Китай обикновено купува огромни количества соя. По прогнози на няколко анализатори в близките месеци се очаква ръст на вноса до над 8 млн. т месечно.

Съгласно данните на митниците, през първите 4 месеца от 2017 г. Китай е купил 27,54 млн. т соя, което е с 18% повече, сравнено с аналогичния период миналата година.

Вносът на растителни масла през април възлиза на 560 000 тона, което е с 24,4% повече, отколкото през предходния месец.