Докато обявеният краен срок за регистрация на кладенци изтича след по-малко от месец (до 28 ноември), вече се обсъжда неговото удължаване с една година, научи Агри.БГ.

Темата на седмицата: Как ще се разпределят 66 млн. лв. от третата кризисна мярка?

Справка показва, че в Народното събрание има внесен законопроект от 25 октомври, с който се предлагат промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, засягащи имено тези съоръжения.

В текста на изменението е записано: "Собствениците на водовземни съоръжения за подземни води, изградени до 28 януари 2000 г., и на водовземни съоръжения, изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и които не са вписани в регистър по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите, подават заявление в съответната басейнова дирекция за вписване на съоръженията в срок до 28 ноември 2023 г."

Предложена е промяна и по отношение на кладенците за собствени нужди на гражданите, разположени в границите на населените места. Ако за тях не са подадени заявления за вписване в регистъра до 27 ноември 2022 г., могат да бъдат регистрирани също до 28 ноември 2023 г.

Ден по-късно, на 26 октомври, е внесено още едно предложение за изменение на закона. В него е посочено удължаване на регистрационния срок за водовземните съоръжения за подземни води с цели три години - до 28 ноември 2025 г.

Дали ще има нови една или три години бонус за регистрацията на кладенците в страната, още не е решено. Следва законопроектът да бъде представен за разглеждане и гласуване в Народното събрание. 

В мотивите за законовото удължаване на срока е записано, че липсва достатъчно административен капацитет в четирите басейнови дирекции, както и че е нужна информационна кампания. Изтъкват се и причините, свързани с пандемията от Covid-19.

Фермери вече споделиха за трудностите по една такава регистрация, а в публичното пространство текат дискусии относно пропуски в закона и неясноти по отношение на механизма за контрол. Кампанията по регистрация на кладенците у нас тече от повече от две десетилетия, като срокът многократно бе удължаван.

Междувременно на онлайн среща с представители на областните и общински администрации в страната от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обявиха, че всеки четвъртък до 28 ноември 2022 г. ще има такива виртуални приемни. Те ще са организирани от зам.-министър Петър Димитров, „за да бъде отговорено на запитването на всеки гражданин”, допълват от МОСВ. „Колегите на място в басейновите дирекции при необходимост ще оказват съдействие за попълване на заявленията“, увери пък екоминистърът Росица Карамфилова.