До 28 ноември собствениците на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други трябва да подадат заявление в съответната басейнова дирекция. То касае вписване на съоръженията, разположени в собствения им имот, които не са вписани в регистъра според изискванията на Закона за водите, припомнят от Министерството на околната среда и водите.

Таванът на извънредната помощ ще се вдигне ли на 93 000 евро на стопанство?

Всеки собственик подава заявлението за регистрация в една от четирите басейнови дирекции. Ако не го направтя в срок, водовземните съоръжения не могат да бъдат ползвани и подлежат на ликвидация за сметка на техния собственик, който носи и наказателна отговорност. 

Редът за регистрация е различен за граждани и за стопански субекти. Ето всички стъпки и необходимите документи.

Регистрация на кладенци за граждани
За регистрация на изградени кладенци за собствени потребности на гражданите е необходимо да се подаде заявление, което съдържа: 
1. трите имена на собственика на имота;
2. данни за поземления имот: идентификатор, адрес, трайно предназначение, начин на трайно ползване; 
3. дълбочина на кладенеца; 
4. диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци; 
5. начин на черпене на водата – с кофа или с помпа; 
6. цел, за която се ползва водата. 

Заявлението за регистрация на кладенец за собствени потребности може да се подаде и чрез съответния кмет на община, кмет на район, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца. За постъпилите заявления кметовете и кметските наместници издават входящ номер и на всеки 14 дни ги предават на съответната басейнова дирекция.

Такса за регистрация на водовземни съоръжения, използвани за собствени потребности на гражданите, не се заплаща.

Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се ползва за битови цели, за поливане и отглеждане на животни за нуждите на домакинството. Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от регистрираните кладенци в населените места е безплатно. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или данъци. 

Регистрация на съоръжения за стопански субекти
За регистрация на изградени съоръжения за подземни води, използвани от фирми за стопански и нестопански цели, е необходимо собствениците на водовземни съоръжения за подземни води, изградени до 28 януари 2000 г., и на водовземни съоръжения, изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и които не са вписани в регистър по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите, да подадат заявление за вписване на съоръженията до 28 ноември 2022 г. Към заявлението се прилага:
1.    Информация за:
- конструктивните характеристики на водовземното съоръжение и състоянието му, включително:
- диаметри и дълбочина на разполагане на прикриващите колони и филтрите, наличието и качеството на задтръбната циментация;
- резултати от заснемане със сондажна камера на състоянието на ствола на съоръжението до пълната му дълбочина;
- резултати от проведени за целите на вписването опитно-филтрационни изследвания;
- пълен химичен анализ на подземните води по всички показатели, за които са определени стандарти за качество на подземните води, извършен за целите на вписването на съоръжението при акредитирано пробовземане в акредитирана лаборатория.

2.    доказателства, че водовземното съоръжение разкрива само едно водно тяло, включително геолого-хидрогеоложка колонка и геоложки профили;
3.    данни за местоположението на водовземното съоръжение, включително геодезически координати и надморска височина на устието на съоръжението или на характерни точки от линейните съоръжения;
4.    информация за оборудването на съоръжението за експлоатация;
5.    декларация за годината на изграждане на съоръжението;
6.    декларация за намеренията на собственика за ползване или консервиране на съоръжението;
7.    копие от документ за платена такса за регистриране на съоръжението, съгласно Тарифа за таксите, които се събират в системата на Министерство на околната среда и водите. 

Таксата за вписване в регистъра по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите на съоръжения за подземни води, използвани за стопански и нестопански цели, е  250 лв.

Изтеглете Уведомление за изграждане на кладенец за собствени потребности в рамките на населените места (ОБРАЗЕЦ УГ1) и Уведомление за регистрация на кладенци за собствени потребности на физически лица (ОБРАЗЕЦ РГ1).