Както Агри.БГ писа, аграрното министерство работи по две алтернативни една на друга идеи - създаването на регистър на трайните насаждения или слой за трайните насаждение, за целите на обвързаното подпомагане в новия програмен период. 

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Стана ясно, че в бранша имат различни мнения по въпроса кое ще е по-подходящо. 

“Ако се направи слой, той ще дублира схемата за биологичните насаждения, които са в подобен слой и донякъде ще се въведе някакъв ред”, коментира председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я) Божидар Петков. 

Въпреки това, той смята, че е важно да има и регистър. 

“Защото на негова база могат да се черпят данни, които да са от полза, тъй като в него ще влязат данни не само като площ, а и като видове. В слоя няма да се отразява дали са орехи, праскови, кайсии или малини”, обясни Петков.

Според него въвеждането само на слой ще е по-лесно за изпълнение, но няма да доведе до нищо нито за статистиката, нито за отчетността. 

“А ако се направи регистър, както е при розите, тогава ще има и сортове, и площи, и добиви. Ще може да се впише и периода на встъпване на плододаване и на годност. Тогава ще бъдат изключвани от обвързана подкрепа старите овощни насаждения, които са си минали амортизационния период. Всичко това важи с пълна сила за ягодоплодните”, коментира Божидар Петков и добави:

"Това ще бъде един много добър механизъм за бъдещо планиране”.