Обвързаната подкрепа в новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) остава една от водещите теми в сектора. Към момента земеделското министерство работи по две идеи, касаещи трайните насаждения, а именно създаването на регистър или на слой за трайните насаждения, като две различни алтернативи, научи Агри.БГ.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Въпросът беше дискутиран и по време на последната тематична работна група. Към момента обаче все още не е ясно коя от двете възможни алтернативи ще бъде реализирана. Според производители идеята за създаване на слой е по-добра, от гледна точка на това, че по-добре могат да се прилагат схемите за контрол и мониторинг на насажденията.

Още в началото на годината ресорното ведомство беше обявило, че работи по създаване на регистър на трайните насаждения. Тогава оттам обясниха, че производителите на плодове ще получават субсидии за трайните си насаждания единствено при включване в специален регистър за определения период на плододаване и след доказване на реализираната продукция.

Тази идея обаче срещна сериозна критика от страна на няколко браншови организации, които заявиха, че по този начин ще се стимулира отглеждането на стари и нерентабилни овощни градини за сметка на нови и интензивни градини, които ще останат без подпомагане.

Агри.БГ продължава да следи темата.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg