На среща между представители на браншови организации в сектор Плодове с директора на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), Васил Грудев, бяха обсъдени важни за бранша въпроси. Новото за сектора дойде по направление на Мярка 10 „Агроекология и климат“.

Агроиновации: Технологии в помощ на сертифицирането на вино

"В тази връзка бихме искали да информираме овощарите, че в резултат на съвместните усилия на ДФЗ и МЗХГ производителите на плодове, които имат поет 5- годишен ангажимент по направления от мярката, ще могат да го продължат с още една допълнителна година", каза пред Агри.БГ, Живка Гроздева, член на УС на Асоциация на овощарите в България.

Срокът на мярката беше през 2020-та година, но сега той ще продължи до 2021г.

 

Живка Гроздева: За нас това беше приятна изненада. Разговорът премина в много диалогичен тон. Всички въпроси, които поставихме получиха отговор.

Важен въпрос за сектора е и съдбата на обвързаната подкрепа в новата ОСП. В момента текат обществени обсъждания по темата.

"Ние като асоциация също ще участваме в обсъждането за създаване на схеми и мерки, които засягат сектор “Плодове”. Имаме предложения, повечето ще бъдат свързани с  условията  за доказване на реализирана продукция. Ние не можем да увеличим сумата на подпомагането и това, най- верочтно, ще остане така и за следващия програмен период, но можем да сведем до минимум злоупотребите, които отклоняват средства.", каза още г-жа Гроздева.

Държавен фонд "Земеделие" работи и по прилагането на нови механизми за по-качествен контрол при усвояването на подпомагането.

На срещата стана ясно за браншовите организации, че интересът към обвързаната подкрепа в общи линии е същият като преди, което води до извода, че и ставките се очаква да са близки до предходните.

Борбата за запазване на преходната национална помощ продължава

“Относно схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“  изразихме опасение, че от помощта може да се опитат да се възползват и не толкова чувствителни сектори. От ДФЗ ни увериха, че рискът това да се случи, е минимален, имайки предвид характера на помощта”, категорична е Гроздева.

Бюджетът на тази мярка е почти петкратно завишен, спрямо миналогодишния – от 3,6 млн.лв. на 18,6 млн.лв. С това се цели помощта да бъде достъпна за повече производители.

Предстоят обсъждания на Асоциацията и със земеделското министерство по актуални проблеми за сектора, като борбата с градушките.

Новини за суша

Относно сухата зима и прогнозите в сектор “Плодове", Гроздева добави:

“Останала ни е последната надежда за дъжд през февруари. Изглежда, че много малко ще вали. Надяваме се, че през пролетта ще имаме повече валежи, но разбира се, не във всеки период ще са благоприятни. Примерно, във фазата на цъфтежите при овошните дървета е нужно хубаво и слънчево време, с оглед и на доброто опрашване на културата”.