От днес, 15 май, стартира приемът на заявления по кризисната мярка „Събиране на реколтата на зелено“, като част от мерките за подпомагане в лозаро-винарския сектор.

Министър Танева: Има данни за 100% пропаднали площи заради сушата

Гроздопроизводителите ще бъдат подпомогнати с 1 млн. лв. по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. Това съобщи преди ден на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

"Предвидено е извънредно прилагане на мярка „Събиране на реколтата на зелено". Максималната помощ, която гроздопоизводителите могат да получат е 303 лв. на дка, като тази сума обезщетява загубата на приходи от обичаен добив на винено грозде. Обирането на гроздовете преди да са узрели и получаването на практика на нулев добив от съответната площ, намалява рискът засегнатите от кризата гроздопроизводители да се окажат в неизгодна пазарна позиция“, уточни ресорният министър.

Кризисната мярка се въвежда с изменение на Наредба № 6 от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор и от днес влиза в сила с обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Първоначалният бюджет, с който мярката ще бъде отворена, е 1 000 000 лв. В случай на недостиг, бюджетът ще бъде увеличен така, че да удовлетвори всички гроздопроизводители, казват от аграрното ведомство.

Гроздопроизводителите, които желаят да се възползват от мярката могат да подават заявления в Изпълнителната агенция по лозата и виното до 5 юни. След това на тези, на които е издадено удостоверение, могат да подават в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) заявление за предоставяне на финансово подпомагане в периода 15-19 юни 2020 г.

"Събиране на реколтата на зелено“ е кризисна мярка, която е свързана с пълно отстраняване на гроздовете, докато са все още зелени, така че добивът от заявената площ се свежда до нула. 

Мярката е част от пакета кризисни мерки, които Европейската комисия одобри за прилагане в държавите членки в условията на пандемията от COVID-19 и затруднените икономически процеси в глобален мащаб.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Лозар с устойчиви мелнишки сортове: Не се плаша за реколтата

Агроиновации: Технологии в помощ на сертифицирането на вино

Биопроизводство: Кампания 2020 за някои е провалена, имало е сбивания