В община Балчик започна подаването на заявления за издаване на разрешителни за бране на орехи, попадащи в обхвата на четвъртокласната пътна мрежа. 

Важните срокове през юли

Близо 1400 са ореховите дървета, разположени край междуселските пътища в крайморската община. Най-много е броят им в участъка между селата Дропла и Балканци – 415. Между Дропла и Пряспа предстои да се съберат орехите от 225 дървета, а между Сенокос и Пряспа – от 180. В два други участъка край село Стражица са разположени по 173 орехови дръвчета. В останалите пътни участъци броят на орехите е по-малък – от 18 до 85. 

Разрешителните се издават по реда на тяхното входиране. Берачите трябва да предоставят документ за платена такса за съответния участък с орехи при спазване на изискванията на Закона за пътищата и Закона за опазване на селскостопанското имущество. 

Желаещите да берат орехи трябва да заплатят на общината по 6 лв. за орехово дърво. Така за най-големия участък с 415 дървета стопаните трябва да дадат 2490 лв. За пътната отсечка с 225 дървета таксата е 1350 лв., а за тази със 180 – съответно 1080 лв. 

Ако за даден участък има повече желаещи или в случай на сериозен интерес, разрешителните ще се издават по допълнителни критерии, сред които социален статус, местожителство, съгласуване с кметствата по местонахождение на участъците и др. Необходимите документи са заявление по образец, платена такса за съответния участък с орехи, декларация за липса на задължения към община Балчик. Те се подават в Информационния център на администрацията.