През анализирания период при пазара на агнешко месо се отчитат разнопосочни ценови изменения. Това стана ясно от данни на оперативния анализ, изготвен от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Пазарът на пилешко е спокоен

Цяло агне

Търговията на едро с цяло агне се задържа в ценовия диапазон от 12,50 лв./кг във Велико Търново, Кърджали и Смолян, до 13,77 лв./кг в София. Така средната цена на едро на продукта за страната е 13,10 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на цяло агне остават най-ниски в Бургас - 11,40 лв./кг, а най-високи - в Ловеч и Плевен - 14,20 лв./кг. Средно за страната, цената на дребно на цяло агне в ДТО остава 13,21 лв./кг.  

През изтеклия седмичен период не е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ).

Агнешки бут

По области, цените на едро на агнешкия бут продължават да варират от 12,75 лв./кг в Пазарджик, до 14,99 лв./кг в Русе. В Стара Загора и Хасково са налице седмични ценови отклонения, като продуктът поскъпва съответно с 1,7% и с 1,9%. Средната цена за страната в ГТВ се покачва с 0,2% на седмична база, до 13,99 лв./кг.

Предлагане на агнешки бут в ГТВ се наблюдава само в пет области, на цени от 13,99 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, до 15,24 лв./кг в Шумен. В област Шумен се отчита ценово отклонение на седмична база - понижение с 1,6%. Средната цена на дребно на продукта в ГТВ за страната бележи спад от 1,2% спрямо предходния седмичен период, до 14,24 лв./кг. 

В другите търговски обекти цените на агнешки бут остават най-ниски в Бургас - 11,40 лв./кг, а най-високи в София - 15,50 лв./кг, без изменение на стойностите по области. Тъй като в област Варна тази седмица не е отчетено предлагане на агнешки бут в ДТО, средната стойност за страната се покачва с 0,1% на седмична база, до 13,74 лв./кг.

Агнешка плешка

През изтеклия седмичен период цените на едро и на дребно на агнешка плешка както по области, така и средно за страната, остават без промяна спрямо предходната седмица. Средната цена на едро на продукта остава 13,49 лв./кг. Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ остава 13,19 лв./кг, а тази в ДТО - 13,39 лв./кг.