В началото на месец март отворените процедури за финансова подкрепа по линия на Местните инициативни групи (МИГ) са 53. С пълния списък на приемите, които са по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), може да се запознаете ТУК.

Вижте документите за кандидатстване чрез МИГ, важните срокове, условията за допустимост и изпълнение

Междувременно Министерството на земеделието публикува Указания към местните инициативни групи за изискванията към стратегиите за Водено от общностите местно развитие в частта на Стратегическия план 2023 – 2027 г.

Указанията съдържат насоки относно изискванията, допустимите мерки, дейности и разходи, получаващи подкрепа от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). 

През 2023 – 2027 г. подходът ВОМР ще се прилага за трети програмен период на ниво община, част от община или група съседни общини с население между 10 000 и 150 000 жители. Подходът обхваща територията на цялата страна (включително селските райони и районите със специфични характеристики), с изключение на градовете с население над 30 000 жители, в рамките на техните строителни граници.

Допустима за подпомагане по подхода ВОМР е местна инициативна група, която обхваща административните граници на най-малко една община от селските райони. Подкрепя се включването на повече от една община в състава на МИГ.

Не е допустимо в стратегиите за ВОМР да се включват операции от ЕЗФРСР, предвиждащи фиксирани плащания и интервенции, свързани със схеми за плащания на площ.

Не е допустимо включването на разходи за инфраструктура, свързани с пътища, водопреносни и канализационни системи, освен ако не са част от по-голям проект или не са свързани с дейности, отговарящи на концепцията за интелигентни селища.

Не е допустима и подкрепата за основни земеделски инвестиции – закупуването на машини. Изключение се прави за такива, предвидени за социално земеделие, и други, свързани с колективни инвестиции. 

Публикувани са също Общи указания за прилагането на подхода „Водено от общностите местно развитие“ с ресурси от Програма „развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 (ПРЧР). 

Тъй като Стратегическият план се очаква да подпомага зеления и цифровия преход в областта на селското и горското стопанство, тези сектори няма да бъдат подкрепяни по ПРЧР, а земеделските стопани няма да бъдат бенефициенти по ПРЧР за присъщата им дейност. 

Освен това Стратегическият план ще финансира мерки за подобряване на знанията и професионалната квалификация на заетите в сферата на селското и горското стопанство и на земеделските производители. Затова такива мерки няма да бъдат финансирани от ПРЧР, уточняват от ресорното министерство.