Аграрният сектор в Европа е най-деликатната част от европейската икономика, поради което браншът разполага с най-големия бюджет.

Четете още: Предложението към животновъдите е около 90% от първия транш на Украинската помощ за 2023 година

 

За съжаление заради кризите, през които премина обществото ни,нищо вече не е същото. Така Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите, определи ситуацията, в която е изпаднал секторът. 
Според него има няколко фундаментални проблеми, за които трябва да се вземат решения на национално и международно ниво. 

Показа се цената на Зелената сделка в цял размер - пряко и косвено. И е видно, че в момента тази цена я плащаме само ние, земеделските производители. Всичките регламенти, директиви и ограничения, спуснати за целите на Зелената сделка, на практика носят загуби за земеделските производители и ние не можем да бъдем равноправни конкуренти на пазара от трети страни“, каза бившият зам. министър. 

Когато се наблюдават исканията на стачкуващите фермери в Европа, става ясно, че има проблеми, които са еквивалентни за всички страни. Но има и много разнопосочни искания, показващи, че Европа е на регионите. „Това сочи ясно, че не можеш в Брюксел да измериш с един аршин всички европейски държави. Както и няма универсален лек“, убеден е Джиков. 
Той препоръчва българското правителство ясно и категорично да защитава интересите на България и региона, в който живеем - почвено климатичният комплекс, пазарните реалности, традициите ни и т.н. 
В политиката на Европа е необходимо да се правят регламенти на регионален принцип. 

Джиков смята, че трябва да е ясна ролята на търговските вериги, които са основен дистрибутор на фермерската продукция. 

„78% от храната, която произвеждаме в Европа се дистрибутира от търговските вериги. С този непосилен ценови натиск и принудата да продаваме на възможно най-ниски цени, те опустошават земеделските производители. Необходимо е българското правителство да намери модел, така че да бъдем защитени“, категоричен е производителят на картофи. 

Освен това Джиков настоява в Брюксел ясно и категорично да сметнат „каква ще е цената, когато Украйна стане част от единния европейски земеделски пазар и кой ще я плати, за да не се повтори ситуацията със Зелената сделка в момента“.  
Той уточни, че участието в активни протестни действие от страна на картофопроизводителите ще стане ясно, след заседанието на Управителния съвет на Българска аграрна камара, който се събира в понеделник след обяд.