До 350 кг/дка стигат най-високите добиви от рапица в полетата на Живко Василев от добричкото село Паскалево. През есента на миналата година фермерът е засял 1200 дка с рапица, но заради лошите климатични условия за жътва са останали само 450 дка. В цяла Добричка област картината е сходна.

Жътвата: Добри средни добиви от пшеница - 529 кг/декар

Над 60 000 дка рапични полета пропаднаха и бяха разорани през пролетта на тази година. В момента върви жътвата на оцелелите рапични масиви при среден добив от 242 кг/дка. По-малко от 130 000 дка с рапица останаха в Добруджа след сухата есен и тежката зима. 


„Това е поредната тежка година за производителите на рапица. Първо културата не поникна, след това зле презимува, а накрая беше нападната от болести и неприятели. Заради забраните за използване на пестициди, не можахме да третираме. Така веднъж имаме силно редуциране на декарите, а след това - ниски добиви от тези, които останаха”, обобщава Георги Герджиков, регионален представител на фирма за семена.

„През миналата година от производствени площи с добре отгледани рапици имаме по 400-450 кг/дка, през тази най-добрите резултати са до 350 кг/дка”, допълва специалистът.


Цените на рапицата не са се вдигнали и това драстично падане на добивите ще доведе до отлив от тази култура. Не се знае наесен дали изобщо земеделските производители ще засеят рапица, прогнозира още Герджиков. „Дори и 350 кг/дка не е добив, който може да убеди фермерите да заложат на маслодайната култура. За да бъде печеливша рапицата, средният добив трябва да бъде по-висок. Цената не е мърдала от 3-4 години, дори в началото на кампанията имаше лек спад. В крайна сметка всичко това ще се отрази на желанието на фермерите да сеят”, смята още експертът. 


Георги Герджиков: Една от причините за ниския добив са условията през пролетта.

„Имахме много особена пролет – късни слани и ниски температури до минус 10 градуса в началото на април. Цветоносите на рапицата останаха много къси, с малко разклонения и малко чушки. Това също доведе до ниски резултати”, пояснява Герджиков.


Площите с рапица в Добричка област са варирали през последните 10 години от 60 000 до 330 000 дка. Основният „коректор” на размера им са климатичните условия. Рапицата е чувствителна на безснежните зими, екстремно ниските температури и силните ветрове на Добруджа. Пролетните промени във времето също допринасят за изтеглянето и измръзването й. Всичко това в комбинация с ниски добиви и ниска цена бележи тенденциите при отглеждането на маслодайната култура.