Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на птичи грип по птиците в землището на град Хасково. Болестта е установена в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на град Хасково, където се отглеждат над 25 000 броя птици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: от община Хасково – квартал Изгрев и Източна промишлена зона на град Хасково и 10-километрова, наблюдавана зона около огнището, в която попадат: от община Хасково, останалите квартали на град Хасково, село Клокотница, село Манастир, село Малево, село Стамболийски, село Динево, село Подкрепа и село Узунджово, а от община Димитровград: село Крепост, село Черногорово и село Воден.

Предвижда се с цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.
Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта, напомнят от БАБХ. 

Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве, казват още от пресцентъра на Агенцията по храните.