Констатирано е първично огнище на птичи грип в село Фелдфебел Денково, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Още през миналата седмица в стопанството на Седим Селедин са започнали да измират кокошки. Веднага са взети лабораторни проби, които излизат на 26 януари и доказват наличие на заболяването. Оказва се, че с инфлуенца са заразени и птиците в съседни дворове. Общият брой на мъртвите кокошки е 99. 

Болните птици вече са загробени, извършени са многократни дезинфекции на дворовете и улиците, посочват от ОДБХ в Добрич. Обявена е 3 км предпазна зона около двете села Фелдфебел Денково и Дряновец и 10-километрова наблюдателна зона в села от общините Тервел и Добричка. 

4 огнища на инфлуенца обяви през януари БАБХ. Две от тях са в област Хасково, по едно в Бургас и Добрич. 

В Добричка област са предприети засилени проверки в индустриалните животновъдни обекти за отглеждане на птици. Припомняме, че през 2018 г. инфлуенца порази най-големите ферми в региона и доведе до унищожаване на стотици хиляди кокошки и патици. Заразата засегна стопанствата в селата Дончево, Стефаново и Бранище, както и в град Генерал Тошево.