До края на седмицата се очаква жътвата на пшеница в Добричка област да приключи. Картината на добивите е изключително пъстра, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

В полетата на Добруджа са ожънати от 320 до 850 кг/дка. „Всичко е в зависимост от сорта – как се е справил със зимата и със засушаването, как и дали са братили през пролетта, зависи и от самото изложение на дадено поле. През месец май при нас дори имаше около 5 дни замръзи. Много са факторите, които повлияха на добивите. Пъстра, много пъстра картина, във всяко землище е различно“, допълни Радостина Жекова. 

По данни на Областната дирекция „Земеделие“ средните добиви в Добричка област са 600-650 кг/дка. Общият размер на площите с пшеница е 1 201 000 дка. При ечемика резултатите са 630 кг/дка среден добив. Пожънати са засетите малко над 63 000 дка. 

Притесненията на стопаните са свързани с липсата на пазар за житното зърно. „Взети са проби за анализи. Никой не говори за цени. По-лошото в тази ситуация е, че няма сключени външно-търговски договори “, изказа опасенията си Жекова. 

Липсата на дъжд е другият притеснителен фактор през това лято. Посевите с царевица вече страдат от засушаването. През последните години вече стана обичайно в продължение на месеци, най-вече през юли, август и отчасти септември, да няма валежи в цяла Североизточна България. Очаква се през есента стопаните да ожънат малко над 906 000 дка с техническата култура.