Зърнените борси са динамични, няма спор, и най-бързият начин да се информираме какви са тенденциите на пазара у нас е през социалните мрежи. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

В специализирана група във Фейсбук земеделски производители коментират на какви цени се движи пшеницата в момента. Цифрите, които те посочват, започват от 590 лв./тон, минават през 620-650 лв./тон и достигат максимум 670 лв./тон. Това са цени, актуални към 14 юли. 

Някои членове на групата съветват колегите си да задържат зърното, ако имат къде да го складират, и да изчакат до зимата. Тенденцията според тях е към поскъпване, а доводите са следните:

„Най-голямата житница в Европа е блокирана заради войната. Във Франция добивът също е много нисък, а Америка изкуствено чрез медиите изопачава, че при тях е най-силно от години наред. Според мен ще скочат цените на абсолютно всичко през зимата“, казва потребител на Фейсбук.

Негови колеги изразяват съгласие, но се притесняват от нерегламентирания внос от Украйна и Молдова. Не е ясно как той ще повлияе при предстоящата кампания по прибиране на слънчогледа, ако се окаже, че маслобойните са пълни.

Друг пък е на противоположното мнение, че няма такова нещо като „нерегламентиран внос”. Цената на пшеницата не зависи от вноса, а се формира на международния пазар, на който България присъства и е важен участник. Най-добре е да се следят котировките на международните борси. 

А относно притесненията за слънчогледа производителят не смята, че има опасност от препълване на маслобойните, защото те работят постоянно и всичко изчезва по пазарите в Европа. „Просто сега правят пара с евтина суровина“, заключава той.

На фона на опашките от тирове с пшеница от Украйна и Молдова няма как да не се очаква същото да се случи със слънчогледа и царевицата от новата реколта. След като стана ясно, че са наредени фитосанитарни проверки на зърното, което влиза от северната ни граница, читатели на Агри.БГ призоваха такива да се правят и на меда от Украйна. „В противен случай сме обречени на фалит“, песимистично прогнозират те.