Продължават пожарите в пшеница в Добруджа. Огънят е унищожил нови 200 дка край село Карвуна, община Балчик. Сигналът за инцидента е получен в полицията на 15 юли. Разследват се причините. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Ден по-рано отново край Балчик, в землището на село Стражица, избухва пожар в сухи треви. Високите температури благоприятстват бързото му разпространение на голяма площ. За да бъде потушен и да се спаси както реколтата, така и намиращото се в близост населено място, в потушаването му се включват три противопожарни автомобила от службите в Добрич, Балчик и Албена.

Многократно повече са пожарите през настоящата жътвена кампания в Добричка област. По данни на огнеборците през лятото на 2021 г. при инциденти изгарят около 600 дка с пшеница. Към момента за съжаление още в началото на кампанията огън успява да изпепели 640 дка край Шабла. Към момента вече са унищожени близо 1400 дка с жито. 

Основните причини са както горещото време и изсъхналата растителност и небрежно боравене с огън, така и пламнала неизправна земеделска техника, станала причина за няколко тежки инцидента. Един от тях е в община Шабла. Веднага след това пламва пшеница в село Раковски като огънят тръгва от неизправен зърнокомбайн. Край село Люляково изгарят комбайн и колесар, дни по-късно и край село Врачанци пламва земеделска техника и унищожава пшеничния блок.