Пшеницата в момента е в активен растеж. В Добруджа посевите изостават в развитието си с 7-10 дни. Причината е в по-хладното време, посочи проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

Мариела Йорданова: Пазарът на семена търси чужда селекция, защото не познава българската

„В момента по-голяма част от посевите са във фаза втори листен възел, други преминават към трети. Досега пшеницата трябваше да е стигнала до флагов лист. През миналата година към Гергьовден при някои сортове вече имаше изкласяване“, разясни ученият. 

По-студената пролет оказва влияние върху развитието на патогените и неприятелите като възперпятства масовата им поява. Само в отделни полета се наблюдава септориоза. Няма кафява или жълта ръжда, все проблеми, които през последните годни бяха сериозни. Нападение от насекоми почти няма, в единични полета е отчетена много малка проява на листни въшки. Съветът на фитопатолога е да земеделските стопани да не се спускат към масово третиране с фунгициди и инсектициди, а да обследват полетата и да пръскат само при необходимост, тъй като това допълнително повишава разходите за декар пшеница.  

„В добро състояние са пшениците в Добруджа с изключение на изоставането във фазите. Наблюдават се и по-редки посеви, тъй като те не успяха да братят през март заради студовете“, допълни проф.Киряков и уточни, че след изкласяване се очаква пшеницата да компенсира изоставането в развитието си. 

„Безспорен е фактът, че в момента ситуацията при зърнено-житните култури е много по-добра в сравнение с миналата година. Сега имаме влага в почвата, макар че е хладно. През пролетта на 2020 г. сушата вече беше нанесла поражения, имаше и възвратни студове“, обобщи още проф. Киряков.

 Общо 1 млн.200 хил.дка с пшеница ще се жънат през лятото на тази година в Добруджа. В момента активно върви кампанията по сеитба на пролетници. Обичайно в региона се сеят до 1 млн.800 хил.дка с царевица и слънчоглед.