Цените на пшеницата падат в целия свят, въпреки че това е необичайно за зимата. Спадът на цените се дължи на добрата реколта миналата година, увеличаване на преходните запаси от пшеница с десет милиона тона до най-високите досега нива от 198 милиона тона, както и поевтиняването на петрола. Това обявиха Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ), и Антонина Белопитова, директор в ССБ, предаде БТА.
 
На годишна база цената на пшеницата пада с 24 процента в САЩ, с 31 на сто във Франция и с 27 процента в Германия. Поевтиняването на пшеницата в България в доларово изражение е с 24 процента, а в левове е само с три процента заради поскъпването на долара, каза Антонина Белопитова. В Унгария пшеницата поевтинява с 22 процента, а в Украйна - с 27 на сто. Световният съвет по зърното прогнозира реколтата от пшеница в Европейския съюз да е 147 млн. тона при добив от 156 млн. тона през 2014 година.
 
Световният съвет по зърното прогнозира следващата реколта да е по-слаба - очаква се да бъдат ожънати 709 милиона тона пшеница при 719 милиона тона миналата година. През 2014 година реколтата обаче беше на историческо най-високото си ниво, подчерта Васил Симов.
 
Очакванията са реколтата от пшеница в Русия да е 51.4 млн. тона, в Украйна - 19.5 млн. тона, а в България - 4.34 млн. тона. Реколтата ще е напълно достатъчна за собствени нужди и за износ. Допреди няколко години приемахме за нормално реколта от от 3-3.5 млн. тона, каза Васил Симов.
 
Въпреки песимистичните прогнози за ескалиране на кризата между Украйна и Русия, износът на зърно и на двете държави продължава да бъде интензивен и необезпокояван от военните действия. Миналата година Украйна изнесе 10 млн. тона пшеница, а Русия - 26 млн. тона.
 
У нас брашно тип "500" на годишна база не променя цената си - тя остава 76 стотинки за пакет от един килограм без ДДС, съобщиха от ССБ.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!