По всички направления по мярка 11 „Биологично земеделие“ ще могат да бъда поемани нови ангажименти. Това предвижда Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2015 г. за прилагане на мярката, която е на обществено обсъждане до 31 март. 

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

През 2022 г. новите ангажименти ще са със следната продължителност:

•    три години по направление „Биологично растениевъдство“, когато в ангажимента се включват площи в преход, заети с насаждения с преходен период най-малко от три години; 
•    две години по направление „Биологично растениевъдство“, когато в ангажимента се включват площи в преход, заети с култури  с преходен период най-малко от две години;
•    една година по направление „Биологично растениевъдство“, когато в ангажимента се включват само сертифицирани биологични площи;
•    две години по направление „Биологично животновъдство“;
•    една година по направление „Биологично пчеларство“.

Площи, животни и пчелни семейства могат да се включат в нови ангажименти през 2022 г., когато периодът на преход към биологично производство е стартирал преди края на 2021 г.

Бенефициентите по мярката от кампания 2020 г. ще могат да увеличат площите, с които са поели многогодишен ангажимент, с повече от 20%, като продължителността на новия ангажимент ще е в съответствие с изискванията на настоящата кампания 2022 г.

Предвижда се отмяна на чл. 49 от Наредбата, като целта е да се намали администрирането на заявленията за подпомагане и плащане. Отпада въвеждането на една и съща информация в две различни системи. ДФЗ ще може да ползва само един източник – регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС.

Няма да се изисква оценка, удостоверяваща, че трайните насаждения са в периода на плододаване по Наредбата за базисните цени на трайните насаждения, ако такава е предоставена през предходна компания.

Параграф 22 от преходните и заключителни разпоредби към Наредбата няма да се прилага за Кампания 2022.

Прецизират се също текстове относно прекратяването на ангажименти от ДФЗ и възстановяване на средства при прекратяване на ангажименти. Целта е да се избегне различното тълкуване, се посочва в мотивите за нормативни изменения.