Да падне първият сняг точно на Андреевден т.е. точно в първия ден на зимата за стопани от Северозапада е добра поличба.

Агропрогноза: Изпращаме ноември със студ и сняг

„Народът ни си го е казал – дебел сняг – дебел комат. Този, който падна не е много, но е повече от миналата година и затова се надявам земята ни да роди повече през следващата година. Не само заради народното поверие, а и заради влагата, която трупа снега в почвата. Този валеж сега е изключително полезен за посевите”, обясни земеделецът Тодор Христов.

Въпреки че снежната покривка е по-плътна в планинските части на региона и стопаните от равнината се надяват на по-добра реколта, защото и при тях започна да прехвърча.

„Помня как баба ми на този ден вареше царевица и носеше на животните да си хапнат. Обясняваше ми, че това е важен ритуал особено за бременните животни, за да едреят така, както денят от Андреевден нататък започва да нараства с едно просено зърно. Аз се радвам, че вече снежната покривка при нас 2-3 сантиметра, защото ливадите ще имат влага, а за мен това е важно”, разказва Митко Иванов, който се занимава с животновъдство.

Реално снежна покривка има в Плевенско и предбалкана на Врачанска област. В Монтана все още валежът е съвсем слаб и не се трупа заради температурата, която е около нулата и над нея. Въпреки това тази година като цяло стопаните от региона са оптимисти за реколтата,  защото макар и есента да нямаше обилни дъждове, те все пак не липсваха и това осигури подпочвена влага за растенията. Снегът, който идва сега в първия ден на зимата пък ги кара да смятат, че следващата стопанска година няма да е толкова сушава като предходната и те ще се радват на по-богата реколта.