Земеделското министерство разширява проверките на къщи за гости, които са били субсидирани с пари от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Нови проверки на къщи за гости – няма нарушения

Инспекциите започнаха тази седмица с 14 обекта, за които има искания от стопаните за допълнителни средства за инвестиции – ресторанти, места за настаняване, басейни, детски площадки.

По заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева започват проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл“, съобщи министерството.

Оттам уточниха, че от всички платени 746 проекта в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева.

За по-голямата част от обектите – 458 субсидирани къщи за гости, периодът за наблюдение е изтекъл и те вече могат да се ползват от собствениците изцяло за лични нужди.

Министерството: „Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. Ще бъдат извършени ревизии на място на всички документи, доказващи реалното функциониране на съответния обект, като място за настаняване на гости.“

Проверките ще се извършват от експерти на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и на министерството. Изпълнителният директор на фонда Живко Живков е създал организация за провеждане на инспекциите, който трябва да приключат до 30 юни.

ДФЗ ще представи доклад с резултатите от проверките в едноседмичен срок след приключването им на министър Танева, допълниха от аграрното ведомство.