Продължават поверките от експерти на земеделското министерство и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) на къщи за гости, които кандидатстват за нови инвестиции по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Провериха и хотел заради скандала с къщите за гости

Както през последните дни, така и по време на четири инспекции днес специалистите от министерството и ДФЗ не откриха нарушения.

Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във фейсбук страницата на министър Десислава Танева, отбеляза пресслужбата на министерството.

„Три от проверките за съответствие на подадените проекти и инвестиционните намерения на кандидатите бяха извършени на територията на Местна инициативна група (МИГ) „Чирпан“ и една на МИГ „Белово, Септември, Велинград“, съобщиха от Министерството на земеделието.

Експертите са посетили терен, на който е предвидено да се построи комплекс с ресторант, стаи за настаняване и приложни занаяти в село Средно Градище, община Чирпан. Исканата субсидия е за изграждането на комплекса, като стойността е 390 791 лв.

Упълномощено лице е заявило, че се предвижда да бъдат изградени три тематични къщички за хляб, занаяти и лавандула, както и стаи за настаняване с капацитет 8 места.

Вторият проект е за изграждане на обект за хранене и настаняване. За строително-монтажни дейности се иска европейска субсидия от 293 780 лв. Собственикът на имота е заявил, че целта е да бъде направен ресторант-пицария за хранене, като ще има и места за настаняване.

Третото предложение, подадено към МИГ „Чирпан“, е също за изграждане на място за настаняване и хранене. То е на стойност 391 152 лв. Местата за настаняване ще бъдат за максимум 10 лица. Собственичката на имота казала, че целта е да се развие туристическата дейност в Чирпан и да бъдат открити работни места за младите хора.

Министерството: „При проверките, извършени на територията на Чирпан, не бяха констатирани несъответствия между намеренията на кандидатите и техните проекти. От МИГ „Чирпан“ също увериха проверяващите в достоверността на информацията, посочена от тях.“

По-късно днес следобед експертите са проверили и кандидат за закупуване на оборудване и обзавеждане на къща за гости „Нова Аква“ в местността Вельовица, град Велинград Проектното предложение е подадено чрез МИГ „Белово, Септември, Велинград“. 

Кандидатът иска да закупи активи за оборудване и обзавеждане на стойност 41 640 лв. При проверката е установено, че къщата за гости е на много ранен етап от завършването си и засега няма как да започне проект за обзавеждането й.

Резултатите от днешни проверките ще бъдат предадени с доклад на ДФЗ, който ще разгледа проектните предложения за допустимост и одобрение. Предстои да бъдат проверени още три от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности.