Експерти от аграрното министерство и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ)  извършиха втората от общо 14 проверки, заради сагата с къщите за гости. 

Всички къщи за гости ще се гледат под лупа

Служителите извършиха проверка на хотел в с. Гургулят. Кандидатът е подал проектно предложение чрез МИГ Сливница-Драгоман за финансиране на проект „Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)” по ,,Програма за развитие на селските райони‘‘ (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е 58 157 лв. Този хотел е изграден със средства по Програма САПАРД. Проектът е одобрен през декември 2006 г. и  е платен през 2008 г.


„След построяването през 2008 г., обектът функционира като предоставя туристически услуги. Бил е проверяван от ДФЗ преди да бъде изплатено окончателното финансиране по Програма САПАРД. В периода 2009 – 2013 г., в рамките на мониторинговия период, са извършени пет последователни проверки. Обектът функционира, като предоставя туристически услуги“, обяви Стефан Спасов, началник отдел в  Министерството на земеделието, храните и горите след извършената проверка. 

Снимка: МЗХГ


Той поясни, че хотелът действа като туристически обект и не се използва за лични нужди. Има собствен интернет сайт, в който са обявени цени на услуги и форма за резервация, има договор с интернет сайт за резервации. 


Г-жа Николинка Миланова, която е собственик на хотела  също коментиара:
„Кандидатствам за отопление, защото се изгарят по 100 кубика дърва за 1 година и е трудно да се поддържа отопление“, обясни тя и заяви, че проверката не я притеснява, защото не използва хотелът за собствено жилище.


Стефан Спасов: Проверяваме дали това са обекти, които реално функционират или се използват за лични нужди.


Предстои да бъдат проверени още 12 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите.
 

В момента върви и третата проверка - хотел Деметра в Берковица.