Специалисти ще извършат анализ за наличие на отровни вещества в почвите край гара Яна, Софийско, след като в района бяха открити 14 тона токсични отпадъци.
 
 
Представители на Столична община обявиха, че около 22:00 часа в петък местни хора са подали сигнал за силна неприятна миризма в района на промишлената зона на гара Яна.
 
Проверка на място е открила варели с 14 тона токсични отпадъци, съобщи Нова ТВ. Районът е отцепен от Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община.
 
„Бяха изсипани варели с неизвестно вещество, което е лесно запалимо и токсично. Оторизирана фирма ни помага с преместването на тези варели от реката”, каза директорът на Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община Красимир Димитров.
 
Операцията по обезопасяването на района е продължила осем часа. Токсичните отпадъци са изхвърлени от служители на фирма, която има площадка за депониране на отпадъци. Те са действали с противогази. Задържан е един заподозрян за изхвърлените отрови.
 
„Това е безотговорност по три закона. Това количество е огромно, предизвиква силна задушлива миризма в района. Действието е изключително опасно за живота и здравето на хората. Отпадъците сигурно са изхвърляни с дни”, коментира Красимир Димитров.