„Чашата на търпение преля, когато стана ясно, че освен забавените плащания по схемата за обвързана с производството подкрепа за 2021 г.за плодове и зеленчуци, ставките по отделните групи култури са с около 20-25 % по-ниски от 2020г.” Това пише в протестно писмо на браншови организации до премиера, министрите на финансите и на земеделието.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Представителите на сектора реторично питат как с увеличение на всички разходи за производство – гориво, препарати, торове, труд, материали и по-ниските ставки по обвързано подпомагане, е възможно да произвеждат продукция и дават конкретни примери за това, че себестойността на плодовете и зеленчуците у нас се увеличила със 50 % спрямо миналата година.

„Производство на 1 дка праскови – очакваният разход за 2022 г. е между 1300 и 1500 лв. При реколта средно 2000 кг от дка (и това е завишено) и средна пазарна цена от 0,40 лв за кг ни очаква минусов резултат. В най-добрия случай загуба от 500 лв, на декар. При пипера положението е още по-трагично - загубите отиват над 700 лв. и няма смисъл да се отглежда, пресмятат браншовиците.

Те изразяват и възмущението си, че разпределението на обвързаната подкрепа е 66% на 34 % в полза на животновъдството, а при COVID мерките 60 % на 40 % и призовават бюджетът по COVID мярката да бъде разпределен „справедливо, поравно за животновъдство и растениевъдство”.

Протестно писмо: Питаме се кой целенасочено през последните години работи срещу българските плодове и зеленчуци и тази тенденция продължава въпреки декларациите за промяна?!

Представителите на сектора заявяват още, че получават тревожни сигнали, че в Нидерландия и Великобритания никой не засажда разсади.  Поради високите цени на газа и Европейския съюз очаква недостиг на плодове и зеленчуци. Това не са трайни продукти като зърното и ако не се произведат или създадат условия за производството им, няма откъде да дойдат”, обръщат внимание те и акцентират:

„Заявихте, че ще промените политиката и отношението към сектор „Производство на плодове и зеленчуци“, че ще работите за възстановяване на сектора, ще подкрепяме пазарно и експортно ориентираните стопанства, но всички действия на правителството са точно в обратна посока. С тази политика и подход няма да се увеличи производството на плодове и зеленчуци, а ще се унищожи окончателно сектора. Ще Ви цитираме няколко цифри."

От сектора изразяват мнение също, че разпределението на бюджета в Стратегическия план „потвърждава недалновидното мислене” и настояват за лична среща с премиера и министрите. По думите им в цялата страна представители на сектора са готови за протест. Целият текст на писмото може да видите тук.

То е подписано от: Национален съюз на градинарите в България, Асоциация на овощарите в България, Съюз на Дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Национална БИО асоциация, Съюз на овощарите в България.