След конфликта около националното прилагане на земеделската реформа в ЕС, министрите на земеделието на федералните провинции постигнаха споразумение. Очаква се пресконференция, след която ще станат ясни договореностите.

Фермери изкараха тракторите по улиците на Берлин

В преговорите ще бъдат изяснени подробните въпроси по спорните точки, съобщава AgrarHeute. А федералният министър на земеделието Юлия Кльокнер написа в Twitter рано сутринта, че „споразумението с протестиращите е на лице“.

Проблемът на национално ниво
Както Агри.БГ вече писа, германските фермери не спират да се бунтуват по различни въпроси. Във вторник няколкостотин земеделски производители изкараха земеделска техника и я подкараха в центъра на Берлин. Земеделците отново протестират заради готвена нормативна уредба за защита на опрашителите.  

Желанието на федералните и провинциални министри на земеделието е да разрешат конфликта с фермерите още този петък в Берлин след два неуспешни кръга през февруари и средата на март. Този път министрите ще се срещнат лично с фермерите. Предходните специални конференции по спорната Обща селскостопанска политика (ОСП) и Закона за защита на опрашителите се проведоха чрез онлайн срещи. Въпреки това обаче споразумение не беше постигнато.

По аграрната реформа се работи и в Брюксел
Доскоро беше въпрос на дискусия коя част от директните плащания да бъдат запазени за биологичните разпоредби за в бъдеще. Реформата на селскостопанската политика на ЕС трябва да влезе в сила от началото на 2023 г.

Не само аграрните държавни министерства обаче спорят по темата за опазване на опрашителите и биологичните изисквания. На ниво ЕС националните министерства все още не са постигнали споразумение с Европейския парламент (ЕП) по темата. Дали ще се разреши този наболял проблем, ще стане ясно по време на “супер триалог”, който председателството инициира. Дотогава въпросът остава отворен.