Само няколко дни след Съвета по земеделие и рибарство ще се проведе съвместна преговорна среща между Европейската комисия (ЕК), Европейския парламент (ЕП) и Съвета. 

При кого отива лъвският пай от субсидиите?

Триалогът е свикан от земеделския министър на Португалия Мария до Сеу Антунеш на 26 март. "Супер триалогът", както беше обявен от ротационното португалско председателство, ще търси пробив в преговорите за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) и “изглаждане” на ключови противоречия в най-старата политика на ЕС. 

Реформата на ОСП е разделена на три законодателни акта - Регламент за стратегическите планове, Хоризонтален регламент и Регламента за общата организация на пазара.

Според португалското председателство е необходим „супертриалог“ за цялостна и систематична оценка на трите регламента, съставляващи реформата на ОСП.

Парламентът и Съветът, заедно с ЕК, която ще се присъедини към преговорите, за да съветва законодателите, са се срещали общо 45 пъти досега на технически и официални тристранни срещи.

Португалският министър на земеделието Мария до Сеу Антунеш подчерта, че март ще бъде от решаващо значение за реформата на ОСП, тъй като преговорите се приближават до етапа на споразумение.

„Настроена съм оптимистично, че март ще бъде решаващ месец, който ще даде тласък на преговорите“, каза Антунеш, цитирана от EurаActiv. 

По думите й този последен тласък ще разкрие нагласите и ще сближи позициите за постигане на политическо споразумение през май 2021 г.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg