Германските фермери не спират да се бунтуват по различни въпроси. Няколкостотин земеделски производители изкараха земеделска техника и я подкараха в центъра на Берлин във вторник, информира agrarheute.com.

Протестите на фермери в Германия не спират

Протестът им бе заради подготвяна нормативна уредба, която цели да се опазват насекомите. В законопроекта, одобрен през февруари, са заложени правила за използване на препарати за растителна защита и най-вече в намаляването им. 

Именно това притеснява фермерите, които смятат, че така ще спаднат добивите им, а в същото време твърдят, че ще увеличи вноса на чуждестранни храни в страната. 

Очаква се обсъждането на законопроекта да се проведе в петък. Острите нападки на противниците на законопроекта са от няколко месеца, като изхода предстои. 

В края на януари фермерите в Германия протестираха срещу недобрите условия при доставките на храни, а преди Коледа те изразиха недоволството си заради неудобните за тях условия, които им поставят хранителните вериги. 

Фермерите настояваха и за незабавното спиране на всички наредби и закони, приети през 2020 г., отнасящи се до земеделие, производство на фураж и животновъдство, включително новоприетата наредба за торовете. Според земеделците първоначално цените на фермерската продукция трябва да се коригират, а след това отново да се пуснат в сила новите по-високи изисквания.