Фермери в Хасковска област излизат на протест утре сутрин, 20 юли и заявяват, че ще блокират ГКПП "Капитан Петко Войвода". Пред Агри.БГ недоволни стопани обявиха, че протестират срещу управата на Областна дирекция „Земеделие” (ОДЗ) - Хасково.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Напрежението в областта се повиши по повод подаването на заявления и декларации в тазгодишната кампания за ползване на земеделски земи. Оказа се, че в отделните общински служби по земеделие има различни срокове за актуалност на удостоверението за наследници, изискуемо по едногодишните договори – до една година назад, до шест месеца, до промяна в обстоятелствата…

Фермери се оплакаха пред Агри.БГ, че никога досега не е имало такова изискване, а сегашните разпоредби са създали невъобразим хаос, защото трябва да се издирват наново наследниците, да се издават нови удостоверения, което са много допълнителни разходи, и това докато сроковете на кампанията си текат, а земеделците са в активен сезон.

„Има хора, които обработват хиляди декари и имат огромен брой договори за тях, Таксите за удостоверенията за наследници, които наново трябва да се вадят за всеки договор, възлизат понякога на хиляди левове. За всички земеделци е проблем, защото това са излишни, непосилни разходи и време, което в момента е кът за всички”, обаснява дългогодишният фермер от Свиленградско Живко Желев.

По думите му „абсурдните изисквания” са въведени чрез устно спусната заповед от директора на ОДЗ – Хасково Златка Господинова и такива няма в никоя друга област на страната. От дирекцията пък информираха за Агри.БГ, че е извършена проверка по общини, грешката е изчистена и „подобни изисквания към заявителите няма”, а самата г-жа Господинова увери, че се среща със земеделската общност в областта и дискутира проблемите.

Живко Желев: В момента никой не подава документи, процесът е блокиран и хората не знаят последно какво да правят. Г-жа Господинова ни отказа среща в петък и така се стигна до решението за протест, не се издържа вече.

Фермерите са изпратили и официална жалба до ОДЗ –Хасково и директора на отдел „Поземлени отношения” към Министерството на земеделието, в която се заявява:

Отказваме да изготвяме и подаваме излишни заявления за вписване на едногодишни договори за наем, които сме заставени да подаваме със заявленията по чл. 70, ал.1 и чл. 69. ал.1 от ППЗСПЗЗ. Заявленията, които са измислени лично от г-жа Господинова, са наложени във всички поземлени комисии в Хасковска област. Те не се изискват в никоя друга област, дублират заявленията по чл. 70 ал. 1 от ППЗСПЗЗ и са административна тежест за стопаните иза служителите на ОСЗ”.

Недоволните подчертават още, че на сайта на агроминистерството има образци на заявленията и само те са законовите задължителни документи. По думите им след ескалация на напрежението директорът на ОДЗ-Хасково е отменил изискването за наложените от него заявления, но само за ОС ”Земеделие” – Тополовград. „Хасковска област е част от територията на Република България, а не държава в държавата”, пише още в жалбата, подписана от десетки стопани.

В съобщението за протеста пък се казва, че се предупреждават всички отговорни фактори за тази крайна мярка. Очаква се в 08:00 часа, в сряда, протестиращите да блокират отсечката от магистралния път между кв. Капитан Петко Войвода на Свиленград и ГКПП със същото име. Тяхното искане е оставката на Златка Господинова и поемане на отговорност за създадения хаос в област Хасково.