Продължават противоречията между ветеринарните власти и ловни организации за ефекта от някои мерки срещу Африканската чума по свинете (АЧС).

Тревога: Чумата по свинете се разгръща в Родопите

Инициативният комитет за защита правата на българските ловци внася днес в Министерския съвет и в аграрното министерство протестна декларация с искане да отпадне забраната за лов на диви прасета в районите с огнища на Африканска чума, съобщи БНР.

Земеделският министър Десислава Танева обяви миналия месец, че като мярка срещу чумата популацията на диви свине у нас трябва рязко да се намали до 0,3 животни на 1 кв. км. Според различни оценки сега плътността на поголовието е 1,0-1,1 прасета/кв. км.

Евгени Абаджиев от Инициативния комитет отбеляза, че досега всички мерки, които се предприемат в борбата с АЧС, се предписват от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Според тях в районите с чума е по-добре да се залагат само капани за диви свине.

„Тези хора разбират много добре проблема с Африканската чума и знаят как да противодействат на разпространението й в задните дворове и в големите стопанства. Но смятаме, че те не са наясно с начините на ловуване и как може да се ограничи популацията на дива свиня от ловците. Затова и предлагаме алтернатива с една-единствена цел - да помогнем за драстичното намаляване на популацията на дива свиня“, каза Абаджиев пред БНР.

Според него това може да стане, ако се премахнат всички забрани за ловуване, открие се по-рано ловният сезон и се удължи, за да може да има ефективен лов с кучета и по този начин популацията на дива свиня у нас може да се намали със 70%.

„Предлаганата от нас алтернатива ще има много по-добър ефект и резултат“, подчерта той.

Ловците сега нямат никакъв интерес да съобщават на властите за намерени мъртви диви прасета, тъй като тогава в дадения район ще бъде прекратен ловът. При това положение предложената премия от 150 лв. за намерено животно не може да мотивира хората.

„Държавата просто с тези заповеди успява да игнорира ловците като партньори в борбата с Африканската чума по свинете. Спирането на лова води до тихи зони, в които прасетата се събират от други места, в които се ловува. Там може да се заразят и здрави прасета, които после в търсене на храна отиват на други места и заразяват и други прасета, включително в „задни дворове“, обясни Абаджиев.

Според него позицията на БАБХ по темата е противоречива. От Агенцията по храните казват: „Отстрелвайте глигани и ще бъде решен проблемът с АЧС“, а в същото време забраняват лова.

Всички новини по темата вижте ТУК.