8500 дка с рапица са пропаднали в Добричка област, сочат данните на ОД „Земеделие“ в Добрич. Това са близо 12 % от засетите през есента на 2021 г. почти 72 000 дка. Според земеделските стопани основната причина за разораването и презасяването на тези площи е сушата през есента.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Условията по време на сеитба на рапица бяха неблагоприятни поради липсата на почвени запаси от влага. Това доведе до неравномерни и редки посеви в отделни землища. Останалите 88 % от посевите със зимна маслодайна рапица в Добричка област са в добро състояние. 

Все повече земеделски производители отхвърлиха рапицата от сеитбооборотите си. Културата е капризна, особено към условията по време на сеитба.

Експертите от семенарските компании са категорични, че добивът при тази маслодайна култура се залага още през есента. Ако заради суша и липса на валежи растенията не могат да се развият и вкоренят, то презимуването на културата е компрометирано. 

През последните години периодично стопаните бяха принудени да разорават площи с рапица и да ги презасяван с пролетни култури. Това води до загуби, които в условията на пандемията през последните две години, сушата и ескалиращата сега инфлация са от огромно значение. 

През пролетта на 2021 г. в Добричка област също имаше разорани ниви с рапица. Студовете през февруари и март и големите температурни амплитуди унищожиха маслодайната култура в няколко добруджански общини - Каварна, Шабла, Балчик, отчасти Генерал Тошево. Причината отново е продължилата месеци наред суша през лятото и есента. Това попречи на закаляването на растенията преди зимата.