Официалните данни на Министерство на земеделието за засети с пролетници площи у нас към 12 май показват явен ръст в сеитбата на маслодаен слънчоглед на годишна база. Оперативният анализ отчита още актуалните площи за реколтиране с есенни култури.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Към отчетния период в страната са засети 822 826 ха със маслодаен слънчоглед, което е ръст спрямо същото време на миналата година от 27,6%. На този етап и царевицата за зърно заема повече в зърнените стопанства, отколкото през  май 2021 г. До момента зърнопроизводителите общо са засели 492 497 ха от културата – с 18% повече на годишна база.

За сметка на това сеитбата на пролетен ечемик изостава с 42,6%. Засетите площи с пролетната култура у нас са 1 369 ха.

Поглеждайки към състоянието на есенните полета, се вижда, че към настоящия момент площите за реколтиране с пшеница са около нивото, отчетено по същото време на миналата година и възлизат на 1 159 905 ха.

Увеличение на площите на годишна база се наблюдава при маслодайната рапица (с 1,3%) и ръжта (с 15,5%), а намаление – при ечемика (с 4,7%) и тритикалето (10,9%). Част от пропадналите площи са разорани и ще бъдат презасети с други култури, отчита още оперативният анализ на агроминистерството.