200 хибрида царевица и слънчоглед на 12 семенарски компании ще бъдат представени по време на „Ден на полето“, който ще се проведе в землището добруджанското село Поручик Гешаново през юли под шапката на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Идеята на организаторите е това да се случи след жътвата на пшеница и рапица, за да могат земеделските стопани от Североизточна България да се включат в мащабното събитие. 

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

„Колегите приемат това като огромно предизвикателство, защото за първи път в Добруджа ще видим хибридите царевица и слънчоглед един до друг. Няма да ходим на различни демонстрации и по различни полета и опити. Всичко ще бъде на едно място при еднакви климатични и полеви условия.

Освен семенарските компании, в „Деня на полето“ ще участват още 10 фирми, предлагащи торове на българския пазар. Земеделските стопани ще видят на практика приложените технологии, сроковете на третиране и дозите. Участие са потвърдили и 14 компании-вносители на земеделска техника и иновации. В събитието участват две фирми за дронове и застрахователи“, сподели Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите 

Организаторите уточниха, че мащабният полеви празник ще продължи 3 дни, в които освен практическа и полезна информация, фермерите ще видят представяне на машини в реална работна обстановка. Всичко това ще бъде съпроводено от много забавления, игри, презентации, музика и награди.

„В нашата идея и нейното осъществяване повярваха много хора, компании и наши партньори. „Денят на полето“ е свързан с желанието ни да сме полезни, градивни и да бъдем генератори на срещи и връзки с целия сектор „Земеделие“, подчерта още Радостина Жекова.